maanantai 8. kesäkuuta 2015

Mytninskie bani

Mytninskye bani (Мытнинские бани) on saanut nimensä Mytninskaya ulitsan (Мытнинская улица) mukaan, jonka varressa, numerossa 17-19, ne ovat seisseet jo reilut sata vuotta. Mistä itse katu on saanut nimensä, jäi tämän kirjoittajalle epäselväksi. Sinänsä on mielenkiintoista, että kaupungissa on myös Mytninskyi pereulok ja vielä samanniminen aukiokin, mutta aika lailla toisella puolella kaupunkia.

Mytninskayan ja 8. sovetskayan (8-я Советская улица) kulmassa oleva modersmia edustava kaunis asuintalo on rakennettu vuosina 1911-1912. Talon kaunis julkisivu jää valitettavan usein saunojilta (minä mukaanlukien) huomaamatta, sillä itse saunarakennus sijaitsee sen sisäpihalla, jonne mennään naapurissa sijaitsevan lasten poliklinikan porttikongin kautta. Tällöin silmät kiinnittyvät useimmiten vuonna 1985 rakennetun poliklinikan neuvostoliittolaisuutta huokuvaan valko(?)tiiliseen julkisivuun. Karkeahkon poliklinikkarakennuksen ulkonäön tai osoitteen (sauna on numerossa 17-19, viereinen poliklinikka on numero 25) ei pidä antaa häiritä, vaan uskaltautua robustin porttikongin läpi sisäpihalle, jossa sauna mainoskyltteineen ei voi jäädä huomaamatta. Varsinkaan kun, viisikerroksisen saunarakennuksen punaiseksi maalattua tiiliseinää on paikattu pvc-muovista tehdyllä läpivärjätyllä (beesi!) paneelilla kahden ensimmäisen kerroksen osalta. Täyttää ehkä paikalliset laatustandardit, mutta on visuaalisesti aina yhtä hätkähdyttävä. Miesten yleinen puoli on heti sisääntulokerroksessa oikealla, naisten vasemmalla. Pitkää käytävää perälle asti, kunnes pukuhuoneen kosteus tuntuu jo iholla. 

Kesää jo ylleen sovitteleva sunnuntai-ilta yllätti ihmismäärällään. Ja ihmiset heihin tatuoitujen kuvien määrällä. Venäläisen tatuointikulttuurin laimenemisesta on puhuttu paljon, mutta ainakin Mytninskayalla se esittäytyi täydessä loistossaan, monen eri alagenren kautta. Pukuhuoneen loistetta sen sijaan hallitsi tuttu zenitinsininen maali naulakkopenkkiyhdistelmissä ja valkoiset laatat lattiassa ja seinissä. Venäläis-spartalaista, mutta toimivaa. Kolmisen vuotta sitten tehty remontti erottaa tämän saunan muista verrokeistaan siinä, ettei edes pesuhuoneessa näy vesivahinkojen jälkiä ja kaikki suihkut toimivat. Jopa suuosat ovat tallella.

Löylyhuoneessa on lavoja ja lauteita kolmella tasolla. Kaikkien tasojen polttavuus on ihan riittävää, joten vuokralakanan taittelu istumalihasten alle ei ole yhtään huono ajatus. Puulämmitteisen saunan kaikki pinnat ovat lauteita myöden mustuneet, vain muutama halkeama katosta paljasti betonisessa pinnassa edes jotain muotoja. Hämärässä hyvänolontunne voimistui ja tunsi, että kerrankin on aikaa vain itselleen. Sekä mietteille niistä monista saunasukupolvista, jotka ovat hikoilleet samoilla, yli satavuotisilla sijoilla. Mytninskaya on toinen kaupungin saunoista, joka oli toiminnassa myös Leningradin piirityksen aikana.

Ihmismäärän hälvettyä kuului nurkista vaimeaa sirittävää ääntä, välillä voimistuen, kuin muistuttaakseen selvemmin olemassaolostaan: saunasirkkojen siritystä. Suomestahan tämä elävä osa saunaa on jo melkein kadonnut, eikä Pietarissakaan tätä ääntä enää läheskään joka paikassa kuule.

Tiukkojen, mutta sopivan kosteiden löylyjen jälkeen voi virkistäytyä joko kylmävesiämpärisuihkun alla tai kylmävesialtaassa. Ämpärisuihku on katonrajassa oleva puinen saavi, joka liikkuu akselinsa varassa niin, että sen saa narusta vetämällä kääntymään ympäri. Kylmävesiallas on.. no allas, joka ei tällä kertaa ollut kyllä kovin kylmää.

Kylpemisen jälkeen valtasi kehon ja mielen sanoinkuvaamaton euforia. Kaupungilla hevoskastanjat kukkivat ja ilma oli täynnä uutta elämää. Kesä oli saapunut juuri siihen hetkeen.

Kiitämme:
Puusaunan löylyjä, hyvää palvelua, yleistä siisteyttä, saunasirkkojen siritystä, toimivia suihkuja (joita on paljon), uima-allasta

Moitimme:
Saunan pvc-muovista tehtyä julkisivua, semihaasteellista sijaintia, sinisiä muovituoleja, olutmyynnin puuttumista (toki mielipideasia), kuivatun kalan määrää

Yhteystiedot:
Мытнинские бани (Mytninskie bani)
Мытнинская улица, 17-19, sisäpiha
+7 812 271 7119

Avoinna:
Yleinen puoli (omansa miehille sekä naisille) klo 8-22, suljettu ke ja to, hinta 180-200 rub/tunti (naisten hinnat hiukan halvemmat)
Miesten puolella "uima-allas" eli kylmävesiallas, naisten puolella ei
Puoli-lux (полулюкс, tämä termi käytössä vain täällä) miehille, aukiolot sama kuin yleisellä, hinnat 200-240
Lux-vaihtoehtoina on monia vuokrattavia vaihtoehtoja, tarkemmat tiedot www-sivuilla

Polttoaine:
Puu, aina välillä on pihalla joku kirveellä niitä halkomassa

Huom! Sauna kotisivuilla kaikki kuvat ovat puoli-lux tai lux-luokasta. Miksi näin, kuka tietää..

Palvelut:
Edellämainittujen lisäksi parturi, kosmetologi ja ainakin miesten yleisellä puolella alkoholittomien juomien ja erilaisten pikkusuolaisten myynti (ainakin kuivattua kalaa tiskin täydeltä)

Saunan sisäänkäynti ja viihtyisä(?) vilvoitteluterassi.

Saunaisäntä itse. Edessä taulukko, johon merkitään kävijöiden ostamat palvelut.

Pukuhuoneen tunnelmaa, on muovituolia ja puolipanelointia.

Baari, jonka tarjoilut ovat jääneet väliin joka kerta.

Ei omia juomia.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti